Wednesday, 3 June 2015

Tolong Jaga Sikit Adab Anak Tu!!!

video

Merujuk kepada video diatas.

Dalam mendidik anak-anak masing-masing mempunyai cara tersendiri.

Cara mendidik anak ni tak semuanya sama.

Dulu aku selalu perhati mak ayah aku mendidik adik-adik aku..termasuk aku..

Mak ayah aku ni kategori garang..kalau dah garang paham-paham je la maksud aku..rotan tu tak payah cakap lah..memang pernah kene walaupun tak selalu..

Kami akan dirotan ditangan kalau tak solat..ponteng ngaji and mandi sungai..

Kalau exam merosot kami jarang kene rotan..biasanya kami didenda untuk menyalin soalan yang salah berserta jawapan..

Mak ayah jarang bawak kami pergi shopping kompleks..memandang perangai kami yang lasak..

Kalau pergi beraya rumah jiran selalu kami tertekan sbb mak ayah tak bagi kami bergerak bimbang akan berlaku kerosakan dirumah yang kami beraya.

Cara nak bagi kami duduk diam hanya dengan jelingan..aku pun tak tau apsal kami takut sangat dengan jelingan..pernah ada seorang adik kami tertumpah air di karpet rumah orang..kami semua didenda..tak boleh ikut pergi beraya..punya la frust masa tu..

Mak ayah denda kami atas alasan kami tak jaga adik kami..

Bila dah ada semakin dewasa aku makin faham kenapa mak ayah aku sangat tegas dengan kami adik beradik..

Bila seorang buat salah semua akan kene..ini bermakna kami kene ambil tahu dan saling menegur kesilapan yang adik beradik kami buat..so kami masih lagi berkelakuan sedemikian..dan kami amat menyayangi antara satu sama lain..

Dan hasilnya kami akan tahu adab kalau pergi kemana-mana..

Sekarang ni aku tengok banyak mak bapak yang tak reti nak marahkan anak langsung..biar je apa yg anak-anak buat..tak reti nak ajar adab bertandang dirumah orang..adab di pusat beli belah..

Pernah aku terserempak dengan seorang kanak-kanak memunggah tin susu, makanan di Giant..ibu dier cuma menegur sahaja..bukannya die nak susun balik barang-barang yang anak die punggah..kesian aku tengok pekerja-pekerja kat situ..anak die siap sepak kaki pekerja-pekerja yang menyusun barang-barang yang disepahkan..aku rasa nak je aku baling tin susu tu kat kepala si ibu tadi..

Memang kita ni pembeli..tapi perangai tu biarlah bertamadun sikit..Ko tak malu ke orang keliling tengok perangai anak ko macam tu..Serius aku tak faham mak bapak macam ni..TEGAS sikit dengan anak tu..bukan suruh dirotan..kalau tak tahu pergi belajar beli buku..doa untuk anak-anak hyperactive kan banyak..

TOLONGlah mak bapak oiii..ajar lah sikit adab pada anak-anak OR korang sendiri memang takde adab dan tau wujudnya ADAB dalam dunia ni!!

DAN jangan sibuk nak salah kan orang kalau ko yang tak reti jaga anak...



XOXO

Kenduri Kahwin...

Cuti sekolah datang lagi!!!!!

Macam biasa kat Malaysia kalau cuti sekolah memang xde aktiviti lain..

KENDURI KAHWIN...

Kenduri kahwin ni memang akan memenatkan tuan rumah tak kira la kita guna catering ke..rewang ke..buat kat dewan ke etc..

Macam-macam ragam kerenah manusia kita akan jumpa masa kenduri kawin..biasanya kerenah-kerenah ni dimonopoli oleh kaum hawa..

Antaranya..

1) Perang Fesyen Baju

Baju sape cantik..dengan rekaan fesyen nye..ketat ke tak..jarang je tak..warna sesuai tak dengan si pemakai..mmg perang fesyen lah masa kenduri ni..kenkadang ada jugak yang sgt sgt over..tak kene dengan majlis dan lokasi majlis..yang aku perasan lah mmg susah nak tengok mana-mana kaum hawa tutup aurat dengan sempurna masa kenduri ni..belum lagi aku jumpa perang tutup aurat..siapa tutup aurat dengan sempurna..


2)Perang Make Up

Masa kenduri ni lah kita dapat tengok macam-macam jenis make up..ada yang cantik..tapi selalunya susah nak dapat ok..


3) Perang Karaoke

Aku pernah jumpa satu kenduri..serius aku terkejut tengok kenduri ni..sedara mara tuan rumah non stop berkaraoke..plus setiap kali ada nyanyian mesti ada joget-jogetan..and all the time DANGDUT..bila dirisik-risik..oo orang dari seberang..patutlah..start kul 10.30 pagi sampai pukul 6.30 petang..terpaksa lah aku menadah telinga..dah dieorg buat kenduri kat bawah rumah aku..muzik senyap bila azan berkemundang..

4)Perang Ingin Tahu 

Kebanyakan kaum hawa mesti nak tahu macamana rupa bilik pengantin..mcm mana rupa hantaran..apa yang diberi..apa yang dibalas..[selalunya terjadi kalau buat kat rumah]

Dari aku kecik sampai la sekarang aku tak paham kenapa nak kene ambil tahu semua tu..

Biar la apa pun rupa bilik dan hantaran lantaklah..

Kita dijemput untuk makan..so dah sampai kat kenduri..salam tuan rumah..makan..lepas tu salam balik tuan rumah and balik..

Tak payah la nak ambik tau bagai-bagai..

Ini antara PERANG yang selalu berlaku di kenduri kahwin..kenkadang seronok tengok..kenkadang meluat..

So sebagai manusia kita ambik lah semua sebagai tauladan dan sempadan..untuk memperbaiki kehidupan masing-masing.

Akhir kata selamat berkenduri, selamat datang kenduri and jangan nak PERANG sangatlah..rileks rileks sudah..


XOXO






Monday, 1 June 2015

Alahai Jiranku Sayang - Part 2

Hujung minggu adalah hari yang amat-amatlah sangat dinantikan oleh insan seperti aku yang telah penat bekerja sepanjang minggu.

Disebabkan cuti sekolah telah bermula aku decide tak nak berjalan kemana-mana pada hujung minggu lepas.

Aku plan nak masak sedap sedap dan lepak dan nak menghabiskan siaran tv yang tertunda yang telah aku rakam dalam PVR astro aku.

Settle masak..husband and anak-anak dah tido [lepas zohor]..aku apa lagi dengan tenang memegang remote astro untuk memulakan aktiviti santai aku..

TETIBA...

DUMMMM!!!!!!

Jiran sebelah aku dengan selamba menghempas pintu rumah..diikuti dengan beberapa carutan yang tak manis aku nak taip kat sini..

Aku nak kuat volume tv kesian dengan husband n anak-anak dieorang tgh tido..so aku decide nak pasang telinga [sbb tak leh kuatkan volume tv]..

Rupa-rupanya si anak sedang mencarutkan si ayah sbb si ayah tak bagi dia bawak balik boyfriend bertandang kat rumah hingga tengah malam..

Memandang adik beradiknya masih kecil2 lagi...

Si anak ugut akan melarikan diri sekiranya si ayah masih lagi tidak mahu menerima kehadiran boyfriend tercinta..

Sedang mereka rancak bergaduh.. guruh berbunyi..

Aku apa lagi capai sahaja tudung nak keluar nak angkat jemuran kain..

Bila aku buka je pintu..ada seekor jantan tengah tersengih-sengih sambil melayan smart phone die depan rumah jiran aku yang sedang rancak bergaduh..

Sedang aku mengangkat jemuran..pintu rumah sebelah dibuka..sambil menyarung selipar flippers si gadis memeluk si jantan untuk terus keluar..

Sayup kedengaran dicuping telinga aku si anak berkata..

"Jangan di layan ayah tak guna tu".... terkedu aku???

AYAH TAK GUNA??? terngiang ngiang di ruangan telinga aku..termenung aku merenung kain diampaian..

Pintu rumah jiran aku dibuka kembali.. Terjengul kepala si ayah melihat permergian si anak dengan si jantan..

Aku hanya mampu menundukkan kepala sedikit dan terus masuk kedalam rumah..

Masih lagi terngiang-ngiang di telinga kata-kata keramat itu..

Dugaan apakah ini Ya ALLAH..?


XOXO